Blog

29 29

Κική Κατσικάρη: αφυπνίζοντας τους εκπαιδευτές της βρεφικής κολύμβησης.

Με την ευκαιρία της ετήσιας υποβρύχιας φωτογράφισης στο κέντρο βρεφικής κολύμβησης "Πειρατές της Πισίνας" στη Θεσσαλονίκη, περάσαμε πολύ χρόνο με την κορυφαία εκπαιδεύτρια στην Ελλάδα την Κική Κατσικάρη, που μέσω του εκπαιδευτικού φορέα Birthlight και των σεμιναρίων που διοργανώνει, προσπαθεί να αναβαθμίσει το επίπεδο διδασκαλίας της βρεφικής κολύμβησης στη χώρα μας και να αφυπνίσει τους εκπαιδευτές των κέντρων βρεφικής κολύμβησης καθώς και των νέων εκπαιδευτών που λαμβάνουν την πρώτη τους πιστοποίηση, στις αρχές και τις αξίες του σεβασμού, της αποδοχής και της εδραίωσης εμπιστοσύνης μεταξύ του εκπαιδευτή και του βρέφους ή του νηπίου.

Διαβάστε σύντομα βιογραφικά στοιχεία για την Κική Κατσικάρη και τι απάντησε στις ερωτήσεις που της θέσαμε για όλα αυτά που σας ενδιαφέρουν!

Η ενασχόληση με την βρεφική κολύμβηση και την εκμάθηση κολύμβησης σε νήπια αποτελεί το παιδικό της όνειρο που έγινε πραγματικότητα!

Είναι Απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με μεταπτυχιακές σπουδές στο πρόγραμμα "Φυσική Δραστηριότητα και Ποιότητα Ζωής"του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Με πατέρα γυμναστή και μητέρα μαία, αισθανόταν από πάντα πολύ κοντά στον τομέα εγκυμοσύνη - άσκηση - παιδί. Έτσι λοιπόν η αγάπη της για τα παιδιά και το νερό την οδήγησαν στο να ασχοληθεί και να εξειδικευτεί στον τομέα της βρεφικής κολύμβησης, προσπαθώντας να προσφέρει στο ζεύγος γονέα - παιδί κάτι παραπάνω από μία απλή δραστηριότητα.

Η βρεφική κολύμβηση είναι κάτι πολύ περισσότερο από απλά μαθήματα κολύμβησης!

Η Κική Κατσικάρη, έχει εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί από τον παγκόσμιο οργανισμό BIRTHLIGHT. Είναι η μόνη στην Ελλάδα, αλλά και από τους ελάχιστους παγκοσμίως, που έχει εκπαιδευτεί και εξειδικευτεί σε όλους τους τομείς της βρεφικής κολύμβησης (νεογέννητα, βρέφη, νήπια, παιδιά με ειδικές ικανότητες)

Τα τελευταία χρόνια ασχολείται επαγγελματικά και με την άσκηση κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και της λοχείας. Με τη βοήθεια της μητέρας της αλλά και την υποστήριξη γυναικολόγων κατάφερε να προσεγγίσει ολιστικά τον τόσο ιδιαίτερο και ξεχωριστό τομέα της εγκυμοσύνης αλλά και του τι έπεται! "Η φυσική δραστηριότητα είναι πολύ σημαντική σε αυτή την τόσο ιδιαίτερη και μοναδική περίοδο στη ζωή μίας γυναίκας, του μωρού που έχει μέσα της αλλά και όλου του οικογενειακού της περιβάλλοντος!" τονίζει με κάθε ευκαιρία. "Εάν όλες οι μέλλουσες & οι νέες μανούλες γνώριζαν τη σημασία και τα οφέλη της άσκησης σε αυτές και τα μωρά τους, δε θα έμενε καμία χωρίς δραστηριότητα!" Αποκλειστικός συνεργάτης και εκπρόσωπος του παγκόσμιου οργανισμού Birtlight σε Ελλάδα και Κύπρο στον τομέα της βρεφικής κολύμβησης, διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια για την προώθηση του ιδιαίτερου αυτού τομέα και της ξεχωριστής φιλοσοφίας Birthlight!

Με αρχή το "για να αναδειχθεί η προσωπικότητα και τα θετικά στοιχεία του κάθε ατόμου θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός στη μοναδικότητα του, εξατομικευμένη προσέγγιση και πολύ αγάπη", προσφέρει τις γνώσεις της και διδάσκει καθημερινά μαθήματα!

Η Κική Κατσικάρη ήταν Εισηγήτρια στο 19ο Διεθνές Συνέδριο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού που διεξήχθη στην πόλη της Θεσσαλονίκης στις 08-10 Απριλίου 2016 προκειμένου να παρουσιάσει το σεμινάριο βρεφικής κολύμβησης με τίτλο: "Baby Swimming : Προγράμματα και Μαθήματα Βρεφικής κολύμβησης - Εξοικείωση – Ασκήσεις – Βουτιά στο νερό"

Τι είναι η βρεφική κολύμβηση και ποιος μπορεί να τη διδάξει;

Η βρεφική κολύμβηση (baby swimming) είναι μία δραστηριότητα που αφορά σε βρεφάκια ηλικίας από 40 ημερών 4 ετών με τους γονείς-συνοδούς τους. Βασικό στόχο έχει την εκμάθηση και την καλλιέργεια έμφυτων βασικών κολυμβητικών και άλλων δεξιοτήτων με βάση το παιχνίδι. Τη βρεφική κολύμβηση μπορούν να τη διδάξουν μόνο όσοι είναι πιστοποιημένοι εκπαιδευτές από κάποιο συγκεκριμένο φορέα - οργανισμό.

Τι είναι το πρόγραμμα βρεφικής κολύμβησης "Πειρατές της Πισίνας";

Το πρόγραμμα "Πειρατές της πισίνας" είναι ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα εκμάθησης και ανάπτυξης των βασικών κολυμβητικών αλλά και άλλων σημαντικών ικανοτήτων των παιδιών μέσα στο νερό με βάση το παιχνίδι. Το πρόγραμμα μας βασίζεται σε επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους και έτσι μέσω της μοναδικής φιλοσοφίας και της ευγενικής μας προσέγγισης, πάντα δίνεται μεγάλη έμφαση στην προσωπικότητα του κάθε παιδιού. Το κάθε παιδί είναι μοναδικό και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται! Το πρόγραμμα απευθύνεται σε γονείς και βρέφη ηλικίας από 40 ημερών έως 4 ετών όπου μέσα από το παιχνίδι στην πισίνα προάγεται η σωστή ανάπτυξη των παιδιών, η χαλάρωση και η ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους.

Γιατί χρειαζόμαστε Πιστοποιημένους εκπαιδευτές; Δεν μπορεί ένας προπονητής κολύμβησης να ασχοληθεί και με τα βρέφη;

Το γεγονός ότι η βρεφική κολύμβηση αφορά σε βρέφη και παιδιά πολύ μικρής ηλικίας αλλά και ότι οι γονείς συμμετέχουν ενεργά στην όλη διαδικασία την κάνει μία πολύ εξειδικευμένη δραστηριότητα η οποία θα πρέπει να διδάσκεται αποκλειστικά από εκπαιδευτές που έχουν ειδικευτεί και εξειδικευτεί πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Δεν αρκεί κάποιος που έχει γνώσεις κολύμβησης ή προπονητικής δεδομένου ότι η εκμάθηση κολυμβητικών δεξιοτήτων είναι ένας μόνο από τους στόχους της βρεφικής κολύμβησης και έπειτα η προσέγγιση και η φιλοσοφία και το περιεχόμενο είναι πολύ διαφορετικό από τα προγράμματα εκμάθησης κολύμβησης σε μεγαλύτερα παιδιά. Η πιστοποίηση από κάποιον φορέα ουσιαστικά είναι αυτή που πιστοποιεί τις συγκεκριμένες γνώσεις στον τομέα αυτό καθώς και με το ποιες αρχές, φιλοσοφία και μέθοδος χρησιμοποιείται για την εκμάθηση.

Οι περισσότεροι όταν ακούμε "πρόγραμμα βρεφικής κολύμβησης" έχουμε στο μυαλό μας ότι όλα αναφέρονται στο ίδιο περιεχόμενο - αντικείμενο, όμως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Ο τομέας της βρεφικής κολύμβησης είναι ένας μεγάλος τομέας όπου σε αυτόν εντάσσονται αρκετές και διαφορετικές σχολές (όσον αφορά τη φιλοσοφία, τη μέθοδο που χρησιμοποιείται και το πόσο επιστημονικά τεκμηριωμένη είναι, την προσέγγιση κτλ). Η κάθε σχολή εφαρμόζει τη δική της φιλοσοφία και από εκεί και πέρα οι γονείς θα πρέπει να είναι ενήμεροι και να επιλέξουν τη φιλοσοφία εκείνη που θεωρούν ότι ταιριάζει σε αυτούς και το παιδί τους.

Τι εξειδικευμένα προσόντα πρέπει να έχει κάποιος για να γίνει εκπαιδευτής;

Θα πρέπει να έχει άνεση με το υγρό στοιχείο, να δείχνει σεβασμό και αγάπη στα παιδιά, να γνωρίζει πολύ καλά το αντικείμενο και να θέλει πραγματικά να προσφέρει μία μοναδική εμπειρία στα παιδιά και τους γονείς τους!

Ποια είναι η φιλοσοφία της Birthlight και για ποιόν λόγο έχει τόσο μεγάλη απήχηση η πιστοποίηση αυτού του φορέα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια;

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος παγκόσμιος εκπαιδευτικός οργανισμός BIRTHIGHT εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια έχει πρωτοπορήσει στον τομέα της βρεφικής κολύμβησης και λειτουργεί με βάση τις τελευταίες εξελίξεις της έρευνας στον ιατρικό και επιστημονικό τομέα γύρω από την εγκυμοσύνη και την παιδιατρική. Στόχος του είναι να εξασφαλίσει τη σωματική και συναισθηματική φροντίδα των παιδιών και των οικογενειών τους!

Στον Birthlight μοιραζόμαστε όλοι το πάθος και την πεποίθηση ότι η απόλαυση της κολύμβησης και η αγάπη για το νερό θα πρέπει να προάγεται από έναν σίγουρο και γεμάτο αγάπη χειρισμό των βρεφών μέσα στο νερό χωρίς ποτέ να υπάρχει βίαιος εγκλιματισμός και πρακτικές εξαναγκασμού.

Η προσέγγιση είναι ολιστική και χρησιμοποιεί καινοτόμα προγράμματα που υποστηρίζονται από μια εκτεταμένη και θεμελιώδης γνώση ανατομίας, φυσιολογίας και της επιστημονικής έρευνας. Τα προγράμματα αυτά είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας πρακτικής εξάσκησης, διδακτικής εμπειρίας και επιστημονικής γνώσης!

Τα εκπαιδευτικά σεμινάριά βρεφικής κολύμβησης Birthlight σε Ελλάδα και Κύπρο προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες τόσο σε εκπαιδευτικό όσο και σε οργανωτικό επίπεδο ενώ το εκπαιδευτικό υλικό Birthlight ενημερώνεται συνεχώς με βάση τα καινούρια επιστημονικά δεδομένα και τις νέες τάσεις! Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια εκπαιδευτών βρεφικής κολύμβησης Birthlight είναι διεθνούς πιστοποίησης και αναγνώρισης! Όλα τα παραπάνω είναι ο λόγος που τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι επαγγελματίες εκπαιδεύονται με τη μέθοδο αυτή.

Κάθε πότε διοργανώνονται σεμινάρια και ποιος μπορεί να τα παρακολουθήσει;

Τα σεμινάρια baby swimming Birthlight διοργανώνονται στην Ελλάδα 1 με 2 φορές το χρόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τα προγράμματα είναι προσιτά για όλους, ενώ οι αξίες του σεβασμού, της αποδοχής και η εμπιστοσύνη είναι θεμελιώδους σημασίας. Χαρακτηριστικό όλων των εκπαιδευτών Birthlight η διδασκαλία με επίγνωση, κατανόηση και σεβασμό στην ατομικότητα και τη διαφορετικότητα!

Από τη θεωρία στη πράξη: στο πρόγραμμα Πειρατές της Πισίνας βρίσκει εφαρμογή η φιλοσοφία της Birthlight;

Η φιλοσοφία Birthlight βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στο πρόγραμμα Πειρατές της Πισίνας δεδομένου ότι πιστέψουμε και μοιραζόμαστε τις ίδιες αρχές και αξίες όσον αφορά το τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να διδάσκεται η βρεφική κολύμβηση (οι αξίες του σεβασμού, της αποδοχής και η εμπιστοσύνη είναι θεμελιώδους σημασίας. Χαρακτηριστικό όλων των εκπαιδευτών Birthlight η διδασκαλία με επίγνωση, κατανόηση και σεβασμό στην ατομικότητα και τη διαφορετικότητα!) και θα πρέπει να εφαρμόζονται . Κάθετα ενάντια σε τακτικές πίεσης και εξαναγκασμού των παιδιών.

Βρεφάκια και νήπια με αναπηρία έχουν θέση στη πισίνα; Υπάρχουν προγράμματα ειδικής αγωγής;

Μετά από την εξειδίκευση των εκπαιδευτών μας στον συγκεκριμένο τομέα, στους πειρατές της πισίνας λειτουργεί το πρώτο πρόγραμμα στην Ελλάδα “βρεφική κολύμβηση για παιδιά με αναπηρία” που στόχο έχει τη συμμετοχή των γονέων μαζί με τα παιδιά τους σε μία τέτοιου είδους δραστηριότητα. Στο πρόγραμμα μας τους δίνεται η δυνατότητα να εκπαιδευτούν σε όλους τους τομείς της βρεφικής κολύμβησης αλλά κυρίως η ευκαιρία να χαλαρώσουν και να περάσουν ποιοτικό χρόνο μαζί, να συνδεθούν και να εξερευνήσουν ο ένας τον άλλον. Είναι μία κίνηση για την οποία είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και περήφανοι και μακάρι να ακολουθήσουν και άλλες σχολές αυτό το παράδειγμα.


Επικοινωνήστε με τους "Πειρατές της Πισίνας" για την εγγραφή σας

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Ντόμη Δεδέογλου, τηλ.6932 073030

(Ώρες επικοινωνίας: Πρωί 10:00- 14:00, Απόγευμα 18:00- 20:00)

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Facebook: https://www.facebook.com/BabySwimmingThessaloniki

Ιστοσελίδα: http://www.thebabyswimming.gr/


Επικοινωνήστε με την Κική Κατσικάρη για να ενημερωθείτε για τα σεμινάρια της Birthlight

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Facebook: https://www.facebook.com/kikikatsikari.gr/?fref=ts

Ιστοσελίδα: http://www.kikikatsikari.gr

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.